Силен дъжд причини щети в Плевен и Ловеч
Силен дъжд причини щети в Плевен и Ловеч / anatoli.atanasov

Над 80 са сигналите за паднали дървета и опасни предмети на територията на София, Плевен, Левски и Русе след падналия краткотраен, но обилен валеж, придружен със силен втяър и гръмотевици вечерта на 24 юни. Най-многобройни са получените сигнали от западната част на столицата - над 40. Незабавно са сформирани 38 екипа, които да извършват аварийно-спасителни дейности в четирите населени места. За щастие, няма данни за пострадали, бедстващи или застрашени граждани.

Пороен дъжд придружен с гръмотевици и силен вятър връхлетя и Плевен на 24 юни 2014, когато малко след 18:00 часа небето над града притъмня, след което последваха гръмотевици и силен дъжд, съпътстван със светкавици. Стихията причини повреда в контактната мрежа на тролеите в Плевен, както и някои поражения в квартал "Дружба".

16 населени места в област Ловеч са останали без ток вследствие на поройния дъжд и гръмотевичната буря в района, съобщиха от електроразпределителното дружество. От там добавиха, че аварийните екипи в областта работят по възстановяването на електрозахранването. Най-засегната е община Ловеч, където заради аварийно изключване на напрежението без ток е част от града, както и девет селата.

В община Летница без електрозахранване са общинският център, Горско Сливово, Крушуна и Кърпачево. Без ток са и луковитските села Дерманци и Торос. От ОД на МВР в Ловеч съобщиха, че от бурята има паднали дървета в Ловеч, Тетевен и в троянското село Орешак, които се отстраняват от екипи на „Гражданска защита".

Според прогнозата за времето за 25 юни, над много райони ще е предимно слънчево, а около и след обяд дори горещо. Ще има временни увеличения на облачността, по-значителни над Северна България, където главно в следобедните часове и през нощта срещу четвъртък, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици.

Максималните температури ще са между 31° и 36°, в североизточните райони и по морския бряг по-ниски, в София около 31°. По Черноморието превалявания ще има главно към края деня и през нощта срещу четвъртък.