РИОСВ Плевен санкционира две бензиностанции
РИОСВ Плевен санкционира две бензиностанции / netinfo

33 бензиностанции са проверени за спазването на Наредбата за намаляване на емисиите от летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини. Тези проверки са извършени от началото на годината до сега, съобщават от РИОСВ Плевен.

Инспекцията контролира общо190 обекта. Според анализът на проверките 119 бензиностанции и 2 петролни бази са привели дейността и съоръженията си към изискванията на наредбата. Това означава, че са поставени специални технически съоръжения, които не позволяват да се отделят вредни емисии в атмосферния въздух при товарене, разтоварване, превоз и съхранение на бензини.

21 бензиностанции, намиращи се извън жилищни зони, с производителност между 100 и 500 куб.м. годишно трябва да приведат дейността си според изискванията на наредбата до края на декември 2009 г. От началото на годината е в сила промяна в Наредба 16, според която обекти с производителност под 100 куб.м.годишно, трябва да изпълнят изискванията до 31 декември догодина. За Плевенска и Ловешка област такива бензиностанции са 30.

За неспазване на изискванията на Наредбата са съставени са актове на две бензиностанции – в Ябланица и Червен бряг и на една петролна база.