Р.Петков: Бизнесът остава под вода поне още три месеца
Р.Петков: Бизнесът остава под вода поне още три месеца / dariknews

В момента държавата дължи над 1 милиард лева само в строителния бранш, а повече от 60 000 работници са със заплашени работни места затова, че държавата не е осигурила заплащането на вече извършена работа. Това каза на пресконференция на АБВ в пресклуба на БТА в Плевен членът на Националния съвет на ПП АБВ Румен Петков.

Той уточни, че една част от компаниите, на които държавата дължи тези пари са платили ДДС върху сумите и са заплашени от реален фалит. "Митът, че правителството на Орешарски е създало подходящ бизнес климат трябва да рухне сега и веднага. Правителството на Орешарски направо уби строителния бизнес и за съживяването му ще са нужни екстрени мерки, които служебното правителство не може да направи т.е., бизнесът остава гарантирано под вода поне още три месеца напред", каза Петков.
Той заяви, че основната вина за това е на БСП като мандатоносител и става въпрос за десетки обнщини, които ще останат с разкопани площадки през идната зима.

Румен Петков посочи, че такъв тип задължения има не само в строителния бранш, а и в "Околна среда" и "Транспорт". "По мои разговори с експерти, задълженията на държавата за положен труд от фирмите, част от който е с платено ДДС, ще отидат на над 2,5 милиарда лева - нещо, което ще постави следващото правителство в много неизгодна ситуация.