Р. Петков: След външния министър, ангажираме Европарламента
Р. Петков: След външния министър, ангажираме Европарламента / dariknews.bg

На среща с журналисти, депутатът от "Коалиция за България" Румен Петков заяви, че предстои, случаят с френските парашутисти да стигне и до Европарламента. Той представи няколко документа, сред които отговорите на министъра на вътрешните работи и на министъра на отбраната по повод негово питане, мотивите на 50 народни представители, внесени вече в деловодството на Народното събрание със изискване за сформиране на временна анкетна комисия, която да разгледа специализирано случая в село Коиловци, както и искането до председателя на комисията за контрол на ДАНС, Волен Сидеров за разглеждане в комисията на ситуацията от гледна точка на законовите правомощия и задължения на Агенцията за национална сигурност.

Румен Петков каза също, че е изпратил и искане до Вътрешната комисия за изслушване на вътрешния министър Цветан Цветанов. Депутатът направи кратък коментар на отговорите на двамата министри и посочи, че в отговора на министър Цветанов, "от десет въпроса, на осем не е отговорено, на един е излъгал и на един е отговорил 50% и то няма отговори на ключови въпроси".

Относно въпроса, "Разследвано ли е от компетентните органи, как обявените за чужденци - французи - са попаднали на наша територия", Румен Петков цитира чл.279 ал.1 от Наказателния кодекс, който гласи: "Който влезе или излезе през границите на страната, без разрешение на надлежните органи на властта се наказва с лишаване от свобода до пет години".

"Очевидно е че поне част от така наречените "французи" са влезли в страната без санкция на компетентния български орган и тук е въпросът, защо след като са извършили това тежко престъпление, те са изпратени по воеводски", каза Петков и допълни, че министърът не отговаря, колко са били те всъщност. Според него Цветанов: "Лъже за българските граждани - той казва, че са разпитани в качеството си на свидетели, а както се знае, те са били задържани за 24 часа".

Румен Петков каза още, че в отговора си на втория, зададен въпрос, министърът на отбраната отговаря че: "На посочените от Вас дати, всички полети на въздухоплавателни средства над Плевенския регион са извършени в съответствие с полетните планове и правилата за полети във въздушното пространство на Република България". Петков посочи още, че в отговора си, Аню Анев пише: "За посочения период в "Центъра за планиране и разпределение на въздушното пространство", не е заявявана и установявана временно отделна зона за извършване на парашутни скокове".

Според Румен Петков в отговора си, военният министър обяснава, че всъщност не са установени парашутни скокове: "Т.е., министърът на отбраната в прав текст казва, че министърът на вътрешните работи лъже", каза депутатът и припомни, че по българското законодателство, когато има престъпен състав на повече от трима човека, те се разглеждат като организирана престъпна група.

Относно въпроса, каква е била целта на тези парашутисти, депутатът от левицата каза: "Тук ДАНС ще трябва да отговори, съставлява ли това влизане, приготовление за извършване на противо държавно престъпление по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс - например терористичен акт, шпионство, диверсия".

Румен Петков припомни Разпоредбата на чл.288 от Наказателния кодекс, която гласи: "Орган на властта, който пропусне своевременно длъжностите, които му налага службата, относно наказателно преследване или по друг начин осуети такова преследване се наказва с лишаване от свобода от една до шест години".

Той посочи, че визира тези, които не са направили огледа, които са създали предпоставки, гостите да бъдат изпратени „тържествено" - без документи, със специфично снаряжение, преминали границата по неясен и престъпен начин.

Според него, става дума за прокурори и служители в МВР, които са съдействали, като не са повдигнали обвинения и не са задържали суответните "парашутисти" и носят отговорност по разпоредбата на чл.288 от Наказателния кодекс.

Следващата стъпка, след изслушванията на комисията на ДАНС и на Вътрешната комисия е да бъде ангажиран министърът на външните работи, който да изиска съответната поверителна справка от българска и от френска страна. „Неадекватното поведение на българските власти насажда присмех към френските Специални служби и поражда усещането, че Франция гледа на нас като на държава от четвъртия свят".

След министъра на външните работи на България, Румен Петков заяви, че предстои ангажирането на Европейския парламент по случая.