Проф. Стойков: Китайският бизнес очаква гаранции за възвръщаемост
Проф. Стойков: Китайският бизнес очаква гаранции за възвръщаемост / dariknews.archive

На среща, организирана от Община Плевен бяха представени възможностите и условията, които местният бизнес и местното управление биха предоставили на заинересовани китайски инвеститори. В срещата участваха кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, зам.-областният управител Енгин Кючуков и председателят на Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай - Иван Тодоров и над 30 представители на местния бизнес, областната и общинска администрация.

"Срещата и темата идва точно навреме и е в унисон с желанието ни за сериозна инвестиция в най-скоро време в Плевенска област, тъй като за съжаление в последните години, Плевен започна да се доближава до областите от Северозападния район", каза зам.-областният управител на Плевенска област Енгин Кючуков и подчерта, че срещата е в унисон и с новата програма за управление на правителството.

„Още в Чун Цин си обещахме с кмета на Плевен да проведем среща с бизнеса в Плевен, за да спомогнем изграждането на мост на доверие и изграждане на отношенията между България и Китай", каза Иван Тодоров - председател на Български център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай .

Той подчерта, че за да може да се развият тези отношения е много важно бизнесът и регионалната местна власт да вървят ръка за ръка.
„Местните ръководители в Китай не спират да говорят за бизнес т.е., те не са някакви политически лица, а са хора, които непрекъснато говорят в цифри, показатели и планове, относно печалби и икономически ръст. Това е нашето желание, което искаме да постигнем заедно с местните ръководства в България и в крайна сметка да говорим за икономически, а не за политически резултати".
Относно ролята на Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, Иван Тодоров коментира, че на България й липсва един динамичен план за развитие, както и няма ясни цели за бъдещото развитие на страната и именно това е ролята на центъра - поне в отношенията с Китай, нещата да се развиват по този начин.

Той обясни, че основната функция на центъра е да развива отношенията между България и Китай на базата на 12 пункта, поставени на срещата в края на април миналата година във Варшава, когато се поставя началото на работата между Китай и 16-те държави в Централна и Източна Европа.

Сред 12-те пункта в програмата на центъра са включени такива, свързани с развитието на инфраструктурата, на туризма, екология, образование, наука. Най-основното в тях е развитието на икономическите и отношения и на стокообмена между 16-те европейски държави и Китай.

Иван Тодоров припомни, че на срещата в Чун Цин преди месец от българска страна са присъствали представители на четири общини. Той посочи, че ще е необходимо на тези срещи да има обединено представяне между местните ръководства и бизнеса и да се подготвят презентации, които да послужат на китайските партньори и по един много ясен и достъпен начин да им стане ясно как и при какви условия могат да инвестират в съответните области в България.

От Български център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай са внесли за разглеждане в правителството проект за 15 млрд., който ако бъде приет ще даде голям тласък в развитието на отношенията между двете страни.

Иван Тодоров обяви, че през ноември тази година от центъра планират провеждането на инвестиционен форум в Шан Хай, който да даде ясна представа на китайските партньори за България по отношение на икономическите й възможности, на възможностите за туризъм, както и секторно разпределение в различните области.

На форума, който ще се състои от 16 до 22 ноември 2013 г. ще се даде възможност и за представянето на български общини с тяхната секторна определеност и възможностите, които дадената община предоставя за инвестиции на нейна територия. „Това ще една заявка пред чуждите инвеститори, че има къде да инвестират и ще бъдат посрещнато по най-добрия начин", каза Тодоров.

„От китайска страна са готови за мащабни инвестиции у нас, но искат гаранции за възвръщаемост на средствата", каза кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

Той посочи, че единствените проекти в община Плевен, които са гарантирани са тези по европейските програми, които в момента са за 71 милиона и в тях от Китай биха могли да участват само чрез консорциум, но за останалите - национални проекти и тези на Община Плевен, китайските инвеститори искат реални гаранции за възвръщане на инвестициите.
Проф. Стойков каза, че една от стъпките, целящи подпомагането на инвестициите в региона ще бъде съкращаването на всички бюрократични срокове.