През март започва добивът на полупромишлен газ край Девенци
През март започва добивът на полупромишлен газ край Девенци / netinfo

Полупромишлен газ от находището край село Девенци ще може да се добива през месец март. Това е станало ясно след среща на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и фирмата-концесионер на сондажа „Дайрект Петролиум експорейшън”, информират от пресцентъра на БСП Плевен.

Срещата е проведена по инициатива на народните представители от Коалиция за България Румен Петков и Васил Антонов. В разговорите са участвали и специалисти на министерството на финансите от ресорите „Митници” и „Акцизни складове”. Президентът на фирмата Едуард Генделман и вицепрезидентът Дейвид Нелсън са запознали присъстващите със състоянието и етапа на проучване на находището. Според тях окончателното въвеждане в експлоатация на находището може да стане през 2010 година с изграждането на газопреносна система. Добиваният газов кондензат е с много добри качества, категорични са специалистите.

Депутатите Румен Петков и Васил Антонов са уточнили и неговото изкупуване с генералния директор на „Лукойл България” Валентин Златев. Обемът на газовото находище все още е в процес на проучване, според изпълнителния директор на „Дайрект Петролиум България” Кольо Тонев. Очакванията на фирамата са находището край село Девенци да се окаже най-голямото в България.