Премиерът Станишев обеща да се включи в преговорите със стачкуващите педагози
Премиерът Станишев обеща да се включи в преговорите със стачкуващите педагози / netinfo

Министър-председателят Сергей Станишев обяви днес в Плевен, че лично ще седне на масата на преговорите със стачкуващите учители след като проведе среща с финансовия министър Пламен Орешарски. За първи път от началото на протестите на преподавателите премиерът проведе в Плевен лична среща с представители на единния стачен комитет на трите синдиката в сферата на образованието. 

„Когато говориш с аргументи с учителите, те се чуват и важното е, че принципният разговор, който се води, е за качеството на образование”, уточни министър-председателят Сергей Станишев след срещата. „Когато видя добра воля от ръководството на синдикатите да се достигне до разумно решение, аз ще се включа в преговорите и мисля, че такова желание се усеща през последните дни”, допълни още той.

„Единственият сектор, към който ще има увеличаване на брутния вътрешен продукт, това е образованието и ние трябва да мислим за финансовата стабилност на държавата, което е от интерес за всеки един неин гражданин”, каза Сергей Станишев. Той беше категоричен, че може да се дадат на всички по 200%, но това означава да се създадат условия за хиперинфлация, което правителството е длъжно да не допусне.

След срещата представителите на учителските синдикати и на единния стачен комитет за Плевенско заявиха, че категорично се разграничават от опитите да се придаде политически нюанс на стачката. „Преговорите се водят от 28 юни и ако се водеха сериозно, държавнически, нямаше да се стигне до стачка в навечерието на изборите”, каза Искра Арабаджиева, член на стачния комитет в региона.

Според друг член на комитета, Красимира Бакалова, провеждането на още около две седмици стачни действия няма да се отразят на учебния процес и материалът ще може да се навакса чрез неговото преструктуриране. След това, обаче, завършването на учебната година ще бъде застрашено.