Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

Водещо заглавие в "Посредник"

 

Най-голям теч на лични данни - в общините

Властта в Плевен - добросъвестен администратор на лични данни

От Плевен започнаха инициативите за отбелязването на 10-ата годишнина от създаването на Комисията за защита на личните данни. Вчера след среща на екипа на комисията с журналисти тук започна първото от поредица изнесени заседания в определени областни градове. Съвместно с тях се предвиждат и срещи с областни управители, кметове, представители на големи браншови организации, свързани с обработване на лични данни, както и обучение на администратори на лични данни и приемни за консултации.
Целият екип на комисията, начело с председателката Венета Шопова, участваха в брифинга за журналисти. На срещата присъстваха и домакинът на събитието - областният управител Иван Новкиришки, зам.-кметът на Община Плевен Алексей Зелов и секретарят Бранимир Мирчев.
Венета Шопова благодари за доброто посрещане и отличните условия, които областната администрация е предоставила за провеждането на изнесеното заседание.

Плисецкая и Шчедрин аплодират Любо Дяковски и "Тенорите"

След серия от участия в Австрия, Швейцария и Германия се завърна тенорът Любомир Дяковски. Заедно с Григорий Палищук и Константин Янков, като част от триото "Тримата славянски тенори", както и с "Големите донски казаци" той е взел участие в над 50 концерта. "Казаците" направиха руската песен изключително популярна на запад и всъщност стремежът ни е към поддържане на това, като се радвам, че на изявите ни идват много хора, които живеят с това изкуство, посочи тенорът.

Днес имаме оперни певци, които поднасят тази музика по един по-академичен начин, докато на времето тя е била чист фолклор, допълни той. Освен руски песни, в програмата са били включени и италиански и испански изпълнения, арии, както и химнът на "Ливърпул" "You`ll never walk alone".

Един европарламентарен ден на наши ученици


Както "Посредник" вече писа, 24 ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен посетиха Европейския парламент в Страсбург, където взеха участие в симулирано заседание на институцията. Това стана в рамките на образователната програма "Евроскола", която дава възможност на ученици от държави-членки на ЕС да бъдат евродепутати за един ден. Българският екип беше воден от Лариса Василева, преподавател по история и цивилизация в Езиковата, и Грета Димова, преподавател по английски език и пом.-директор на гимназията.
Общо 380 ученици от училища в 16 страни-членки на ЕС прекараха един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участваха в симулация на неговата работа. Европейските ученици участваха в заседания на комисиите и в пленарни заседания, разискваха въпроси и проблеми по темите "Мястото на ценностите на Европа в света", "Миграции и интеграция", "Околна среда и възобновяеми енергийни източници", "Свобода на информацията и гражданска култура", "Демокрация и гражданство", "Бъдещето на Европа" и гласуват резолюции, като разискванията се водеха основно на английски език.


Двоен ефект в първи конкурс за мартеници

По повод Баба Марта Младежкото БЧК в Плевен съвместно с РИО и клуба на организацията в СОУ „ Иван Вазов" организираха конкурс за най-хубава мартеничка. Участваха деца от целия регион. Комисия, съставена от главния редактор на вестник "Посредник" Иванка Ватева, Божидара Александрова, щатен специалист БМЧК, и доброволците Ваня Врачовска и Кристиан Костов определиха победителите по категории.
В раздел "Най-голяма мартеничка" безапелационно победител е група към НУ „Христо Ботев" с. Писарово, общ. Искър, изработили огромен щъркел от подръчни материали, червени и бели конци. За „Най-малка мартеничка" наградата печели Кирил Цонков Лилов от I А клас на ОУ „Климент Охридски" - с. Буковлък. Най-нетрадиционната мартеничка е и с "нетрадиционен" подател - единственият участник извън областта - 4-годишните деца от група „Слънчице" в ОДЗ „Детски свят" - Варна. Те са изработили оригинално венче от лозови пръчки, украсено с три помпона - червен, бял и червено-бял.

Какво е да си шофьор в Спешна помощ?


Спомням си като деца как си мечтаехме - момичетата да станат лекарки, учителки, магазинерки на парфюми и гримове, ние, момчетата, да станем космонавти, инженери, пилоти, футболисти... Но много от нас като видехме линейка или поп (след като си заключим пръстите, за да не ни "хване") си казвахме "Аз искам като порасна да карам линейка и да пускам сирената!". Разбира се няма нищо по красиво и мило от детските думи, изречени искрено, от детските мечти и невинните детски очи. Само че днес, когато вече пораснахме и аз работя тази професия нещата са много различни и разбрах, че не е лесно да бъдеш шофьор на линейка в България.
Затова искам да започна тази статия с питане.

 

 На страниците на вестник "BG Север" четем:

Горещата тема на деня - бонусите, получени от политическите кабинети на министерствата и областните управи, е водеща и в новия бр. 9 на в. "BG Север". Областните началници в Плевен ще върнат в хазната получените общо 4 682 лв. за допълнително материално стимулиране през 2010 г. и 2011 г. Членовете на предишния политически кабинет на областната управа обаче са получили за 4 г. общо 45 368 лв. бонуси, твърди сегашният губернатор Иван Новкиришки.

"Контрабандата надхвърля мащабите от времето на югоембаргото" е другата основна тема на броя. Вестникът цитира депутата от БСП Румен Петков, който твърди, че парите от незаконната търговия с акцизни стоки създават финансово мощен сив сектор и влияят на политическия и обществения живот в страната.

На "конфликтната" 3 стр. можете да прочетете какво наказание получи хулиган, който вилнял в дирекцията на полицията и защо набеденият за "милионер" екссекретар на община Червен бряг Николай Недков ще води дело за клевета.

Забавянето на решението за АЕЦ "Белене" вече става фатално, твърди пред "BG Север" областният лидер на БСП Васил Антонов. Бизнес страницата на вестника предлага и много информация за тенденциите в развитието на икономиката на областта.

Колко солени са сметките за ток и парно в незапомнените студове през тази зима, информира вестникът на шестата си страница.

Както винаги, рубриката "Артседмица" богата информация за културния живот в Плевен.

Трети март е една от малкото дати, които ни обединяват като българи, твърди в интервю за седмичника Милко Аспарухов, директор на Военно-историческите музеи в Плевен.

Девета страница също е посветена на националния празник 3 март.

Спортната 15-та стр. информира за победите и загубите на плевенските футболисти, волейболистки, баскетболисти и каратеки.

През идната седмица да почерпят рождениците съдия Силвия Кръстева, Драгомир Ванков и Валерий Ангелов, напомня изданието на последната си страница. Пак там можете да прочетете какви странни детски играчки се предлагат на пазара в Плевен.

В седмичника ще намерите и полезни съвети, граждански обяви, кръстословица, хороскоп, спорт и забавни четива за уикенда, програмите на ефирни и кабелни телевизии и много новини.