Повишават квалификацията на съдии и служители в Административния съд
Повишават квалификацията на съдии и служители в Административния съд / archiv.DarikNews

Договор по проект "Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси в Административен съд - Плевен и Административен съд - Габрово" представи пред медиите Полина Богданова-Кучева - председател на Административен съд - Плевен и ръководител на проекта.

Целта на осъществяването на проекта е подобряване на управлението на човешките резурси, чрез повишаване на квалификацията на служителите и магистратите в двата административни съда в Плевен и Габрово за постигането на изискването за високо европейско ниво на компетентност най-вече в сферата на дейността на Административния съд.
Проектът е на стойност близо 104 000 лева като 100% от тях се финансира от ОП"Административен капацитет при съфинансиране от "Европейския социален фонд". Продължителността му е 18 месеца.

Осем специални обучения за всички служители, които имат желание ще спомогнат за постигането на целите на проекта. Това са обучения по Право на Европейския съюз, Счетоводство и одит, финансов контрол, управление на човешките ресурси, информационни технологии. Включени са и два специализирани курса за компютърни науки за компютърна техника и технологии и Административно обслужване.

Магистратите ще придобият допълнителна квалификация на ниво Магистратура по "Право на Европейския съюз" и за изявилите желание по счетоводство и одит.
Полина Кучева обясни, че това ще спомогне съдиите да разбират и осъществяват по-добре специфичната материя по някои видове дела.
Такава магистратура ще се защитава от 6 съдии и двама съдебни помощници в плевенския административен съд и четирима съдии в Административен съд - Габрово, нещо, което се прави за първи път и в двете институции.

Двата специализирани курса за компютърни науки и компютърна техника и технологии, завършват с получаване на диплома за допълнителна квалификация и смисълът им е повишаването на степента на квалификацията на IT специалистите, която се изисква във връзка с предстоящите дейности с въвеждането на Електронното правосъдие, по което има вече стартирал проект с бенефициент Върховен Административен съд.

Полина Кучева обясни още, че вече по абсолютно всяко дело може да бъде намесено много сериозно Европейското законодателство, което поражда необходимостта от по висока подготовка в това отношение.
От тук нататък предстоят обществени поръчки за определяне на лекторите, които ще водят специализираните обучения като има голяма вероятност в тях да се включат и гостуващи лектори от чужбина.

Катя Арабаджиева - координатор по проекта обясни, че са предвидени общо три обществени поръчки, които ще се проведат по опростената система, чрез публична покана като цялата документация за участие в поръчките ще бъде качена на интернет сайта на Административния съд в Плевен и Габрово.

На срещата с журналисти присъства и Светлозар Вачев - председател на Административен съд - Габрово.