Починалото от менингит бебе е било болно от седмица
Починалото от менингит бебе е било болно от седмица / netinfo
Родителите на починалото от менингит 5-месечно бебе от севлиевското село Душево, са потърсили прекалено късно медицинска помощ. Това съобщиха от пресцентъра на плевенската многопрофилна болница.

Детето е било с повишена температура от седмица, но майката се е обърнала към лекар едва на 5 февруари, след като видяла по крайниците на бебето синкави кръвоизливни петна.

Момченцето е прието в критично състояние в Центъра по спешна медицинска помощ в Севлиево, поискана е консултация от Клиниката по детски болести на плевенската университетска болница, където по-късно детето е транспортирано. В състояние на кома то е настанено в интензивно отделение. Специалистите са диагностицирали свръхостър менингококов сепсис, бебето е приведено в Клиниката по инфекциозни болести, където малко по-късно е починало.

Всички, които са имали контакт с бебето, са профилактирани, а на помещенията е извършена дезинфекция. Семейството има още 4 деца на възраст от 4 до 12 г. Те, заедно с майката, са настанени в севлиевската болница за наблюдение.