/ БТА
Стартът на Петата въздушна обиколка на България бе даден на летище Долна Митрополия от бригаден ген. Юлиян Радойски, началник на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски". 

БТА

Организатори са Фондация "Български военновъздушни сили", съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България, Асоциацията на свръхлеката авиация в България и с помощта на командването на българските Военновъздушни сили.

В Плевен отваря врати комплекс за авиационно обучение към училище "Георги Бенковски"

В словото си бриг. ген. Юлиян Радойски подчерта, че с възстановяването преди две години на ВВВУ е поправена една 20-годишна несправедливост. "С възстановяването на училището, ние започнахме да обединяваме авиацията.

Не трябва да делим авиацията на голяма и малка, на лека и свръхзвукова. Авиацията е едно. Ние се борим за общо европейско небе, в това небе трябва правилата да са едни и същи. Не трябва да делим правилата на военни и на граждански, те са еднакви в цял свят“, каза още началникът на авиационното училище. 

БТА

Сред гостите на откриването на въздушната обиколка бяха ученици от Спортното училище "Георги Бенковски" в Плевен, които заедно с курсанти разгледаха и базата на ВВВУ. 

БТА

На старта на Петата въздушна обиколка на България бяха шест самолета, като първи излетя екипаж от военновъздушното училище на самолет "Злин". Ученици от спортното училище и курсанти имаха шанса да участват в мотивационни полети.

БТА

В първия ден от обиколката участниците в нея трябва да кацнат на летището в Балчик. На 24 септември ще продължат до Приморско, а в неделя до авиобаза Безмер, като на всеки един етап ще се включват още самолети.

Началото за въздушна обиколка на България е поставено през 1917 година. Тогава тя не успява да приключи съгласно плана на организаторите поради откази в техниката. По-късно, през 1926 г., се провежда една добре организирана обиколка, с произведени в България самолети.

Тази обиколка е наречена Първа и от нея датират следващите до днес. Втората въздушна обиколка е проведена чак през 2012 г. и е посветена на 100-годишнината на българската бойна авиация.

Третата е през 2015 год. в чест на 100-годишнината от първия полет на български самолет в България, с конструктор Асен Йорданов, а четвъртата е през 2021 година. 
БТА