Откриха Ариана Аматьорска Лига 2012 в Плевен
Откриха Ариана Аматьорска Лига 2012 в Плевен / archiv.DarikNews

Днес в спортен комплекс „Атлетик" - стадион „Плевен" стартира петото регионално издание на националния турнир Ариана Аматьорска Лига.В него участие ще вземат 1150 аматьори футболисти.  Заместник кметът на Плевен Антон Босилков откри надпреварата, като изпълни символично центъра в първия мач между отборите на „Сторгозиянците" и „Таралежите", завършил при резултат 2:0.

За титлата в Плевен се състезават 115 любителски отбора. Надпреварата ще продължи до неделя - 3 юни, когато ще бъде излъчен и шампиона на града. Две игрища в комплекс „Атлетик" ще посрещнат всички срещи от турнира, а за безпроблемното провеждане на двубоите ще се грижи екип от 8 съдии и двама делегати от БФС.

Ариана Аматьорска Лига се провежда за трета поредна година по инициатива на най-продаваната марка бира от 2009 насам. Турнирът се провежда в 8 града на България в периода април-юли, а регионалните финалисти ще представят своите градове на големия финал през лятото. Тази година форматът на състезанието е адаптиран така, че възможно по-голям брой отбори да вземат участие в квалификациите по градове.

И през тази година голямата награда за националния шампион на Ариана Аматьорска Лига е демонстративен мач срещу професионалния шампион на България за сезон 2011/2012 - отборът на „Лудогорец".

Ариана създава възможности за още по-голяма изява на талантливите аматьори и връчва специалната награда във всеки град: „талант на турнира". Осемте таланта-победители от всеки град, ще се съревновават помежду си на големия финален турнир на Ариана, за титлата „национален талант на Ариана Аматьорска Лига 2012".

Победителят ще прекара пробен период в лагера на шампиона „Лудогорец" и ще се бори за възможността да стане професионален футболист.