От днес приемат заявления за субсидиране на млекопроизводителите
От днес приемат заявления за субсидиране на млекопроизводителите / netinfo

В областните поделения на Държавен фонд „Земеделие” вече се приемат документи за държавни помощи по схемата за субсидия по европейския регламент "de minimis”. На кандидатите по програмата ще бъде изплащана левовата равностойност на 4 500 евро до 30 май 2008 г.

Помощ до такъв размер се очаква да получат до 90 на сто от кандидатстващите по de minimis. Държавната помощ ще се изплаща до десет дни след подаване на документите. Общите средства по схемата са 21 млн. лв.

На парите ще имат право млекопроизводителите, които имат регистрация най-късно от 2007 г. Тези, които имат регистрация от 2008 г.нямат право на помощта, защото средствата по de minimis се изплащат за събития вследствие на неблагоприятни климатични условия през 2007 г., а не през 2008 г. Стопаните ще получат по 300 лева за крава, за биволица – 320 лева, за овца – 40 лева и за коза – 20 лева.

В указанията за предоставяне на помощта ще бъде включено изискването притежателите на крави задължително да имат удостоверение за млечна квота, а всички други да представят документ, удостоверяващ количеството на предаденото мляко през 2007 г.

Около 24 хиляди са подадените заявления за подпомагане по схемата de minimis. Държавната помощ ще се изплаща въз основа на представена оригинална фактура или проформа фактура за закупен фураж.

 От ДФ „Земеделие”добавят, че по мярката няма да се подпомагат производители с неизпълнени договорни задължения по финансови линии и тези, които имат публични задължения или са свързани лица по смисъла на Търговския закон, както и длъжници на Фонда.