Осветиха бойните знамена
Осветиха бойните знамена / Dariknews автор Вероника Христова

Четири бойни знамена бяха осветени днес в Плевен по време на богоявленския водосвет на площад «Възраждане». Владиката на Плевенската митрополия - дядо Игнатий, освети знамената на ВВУБ «Георги Бенковски» Долна Митрополия, Пета шипченска механизирана бригада, на дружеството на военноинвалидите и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Преди тържествения ритул представителни роти на Пета шипченска механизирана бригада преминаха през централната част на Плевен от Драматичен театър "Иван Радоев" до параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец". На централния площад имаше и представителна рота на ВВУБ „Георги Бенковски” Долна Митрополия.

За първи път водосвет е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. В нови времена водосветът е възстановен през 1993 г. От тогава до днес всяка година на 6 януари във всички гарнизони най-старшият йерарх на Българската православна църква извършва тайнството - Водоосвещаване и след прочитане на молитвата «За успех на народа» ръси със светена вода за здраве и успехи представителните части на Българската армия и нейните бойни знамена.

На ритуала присъстваха кметът на града Найден Зеленогорски, областният управител Иван Новкиришки, представители на държавната и местна власт, ученици от плевенските училища, граждани на Плевен.