Обявиха грипна епидемия и в общините Белене и Долна Митрополия
Обявиха грипна епидемия и в общините Белене и Долна Митрополия / Sofia Photo Agency

Грипна епидемия е обявена от днес в още две общини в Плевенска област - Белене и Долна Митрополия, съобщават от пресцентъра на РИОКОЗ Плевен. Учебните занятия в училищата в двете общини са прекратени до 28 януари включително.

Епидемичната обстановка по отношение на грипа и острите респираторни заболявания ще важи до нормализиране на стойностите, уточняват от инспекцията. Вчера грипна епидемия беше обявена в общините Пордим и Долни Дъбник, а в община Плевен тя започна още на 22 януари.

С цел ограничаване на разпространението на вируса, специалистите препоръчват да се ограничат и масовите и обществени мероприятия, мероприятията в детските и социални заведения. Прекратяват се плановите операции в лечебните заведения за болнична помощ на територията на община Плевен, преустановяват се свижданията и ще се засилят мерките за предпазване от вътреболнично заразяване с грип в болничните заведения.

Преустановява се дейността на женските и детските консултации в Плевенско, както и извършването на профилактични прегледи и имунизации в общината.