Областният на Ловеч се включи в изследването на дишането
Областният на Ловеч се включи в изследването на дишането / archiv.DarikNews

На 31 май, Денят без тютюнев дим, кабинетът на зам.-областния управител Сашо Данков се превърна в кабинет за отказване от тютюнопушене. В съвместна акция на Областен управител и РЗИ тук се проведоха изследвания на дишането при активни и пасивни пушачи. Д-р Полинка Соколарска и старши експерт Галя Тодорова разговаряха с всеки, пожелал да се изследва, и коментираха с него възможностите за отказване от вредния навик.
От началото на работния ден до 16 ч. през кабинета преминаха 38 човека, за да проверят нивата на отделения въглероден монооксит и карбоксихемоглобина в издишан въздух.

Сред тях бе и областният управител на Ловеч Ваня Събчева, която не е редовен пушач. Тя обаче е категорична, че ще откаже напълно цигарите, още повече вече подписа поредната заповед, с която забранява тютюнопушенето в цялата сграда, според новите законови изисквания.

Кабинетът за отказване от тютюнопушене в РЗИ - Ловеч, е разкрит през 2002 г. В него се оказва индивидуална и групова консултативна помощ на желаещите да откажат цигарите лица, като се работи съобразно „Ръководство за предотвратяване и ограничаване на тютюнопушенето" и се използват методите на краткосрочната психотерапия.

От 1 юни, пушенето в цялата сграда на Областен управител в Ловеч е напълно забранено.