Намаляват такса смет за плевенчани?
Намаляват такса смет за плевенчани? / Dariknews.bg архив
Намаляват такса смет за плевенчани?
37200
Намаляват такса смет за плевенчани?
  • Намаляват такса смет за плевенчани?

Такса смет за фирмите и физическите лица в Плевен да бъде намалена през 2011 г., предлага кметският екип. Предложението е изготвено след обсъждане с мнозинството в плевенския ОбС и ще бъде разгледано на следващата сесия, поясни градоначалникът Найден Зеленогорски. Плансметката за 2011 г. показва, че е възможно такова намаление, а и финансово-икономическата обстановка го изисква, обоснова предложението кметът.

По този начин ще бъдат подпомогнати бюджетите и на семействата, и на фирмите в града, поясни той. В предложението е залегнало намаление на сегашните 8 промила на 6 промила за фирмите. Едновременно с това фирмите, които ползват и контейнери, ще плащат не като до момента 50% от ставката, а 40%. Тоест вместо досегашните 50% от 8 промила, фирмите ще плащат 40% от 6 промила за контейнери. Кметът припомни, че в Плевен оперират около 6 500 фирми, като голяма част - около 95%, са малки и средни предприятия. За тях той изчисли, че намалението ще бъде около 20%.

Градоначалникът посочи като пример и един голям инвеститор, който до момента е плащал годишно 72 800 лева, с намалението тази сума ще спадне до 43 680 лева на година. Предложението за физическите лица е промилът да бъде намален от 1.8 на 1.6, което ще се отрази като средно намаление на данъка с 11%. Найден Зеленогорски изрази надежда промените да бъдат приети и беше категоричен, че те по никакъв начин няма да влошат обслужването и всички дейности, свързани с почистването и сметоизвозването.

По отношение на останалите данъци, местни такси и цените на административните услуги, екипът на кмета ще предложи те да останат непроменени. Това, според Зеленогорски, ще бъде допълнителен стимул и ще подобри бизнес средата за нови инвестиции в града.

Всяка година се наблюдава преизпълнение на постъпленията от такса смет, заради активните мерки спрямо длъжниците от предходни години, допълни зам-кметът д-р Валентин Матеев. През миналата 2010 г. при заложени 6 120 000 лева, от такса смет са събрани над 7 000 000 лева.