u4itelka
u4itelka / svetlomira anastasova
В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост община Ловеч връчи ежегодната персонална награда на изяви дейци в областта на образованието и възпитанието. С барелеф „Св. св. Кирил и Методий” бяха удостоени Даниела Пенкова – старши учител в ОУ „Васил Левски” (категория „Начален етап на основна образователна степен”), Полина Георгиева – зам.-директор на ОУ „Христо Никифоров” (категория „Прогимназиален етап на основна образователна степен”), и Наташа Нисторова – логопед в ОУ „Проф. Димитър Димов” (категория „Извънучилищни дейности”). Наградите връчи кметът Корнелия Маринова, която пък получи почетна грамота за принос в развитието на образователното дело в община Ловеч от началника на Регионалното управление на образованието Еленко Начев.

С плакет „Св. св. Кирил и Методий” общината награди десет ученици за значими постижения и принос в утвърждаване името на училището. Други 13 деца пък бяха удостоени с юбилеен плакет „180 години от рождението на Васил Левски” – за постигнати високи резултати на национални и международни конкурси и състезания.

„Нашата азбука е едно епохално събитие, което и днес се извисява пред нас със своята невидима сила”, посочи кметът на Ловеч Корнелия Маринова на празника. По думите й значението на азбуката ни е огромно, дори необозримо за съвременния човек. „Но дали си даваме сметка в последните години за изначалната й сила, за вярата, която азбуката носи. Тя е подобна на египетските пирамиди, защото те на пръв поглед представляват едни надгробни могили на фараони, но те са и храм, те са и фар, те са израз на тогавашното знание. Нашата азбука е средство за общуване, но и храм на словесността, тя е израз на силата, на вярата, на благоговението пред божието слово, тя е пътеводна светлина в тъмнината, тя е пътят, по който стигнаха славяните до божието слово и се извисиха духовно”, отбеляза в словото си Маринова. И припомни, че ловчалии сме горди, защото тук учителят Панайот Пипков написа музиката към стихотворението на Стоян Михайловски, за да се роди безсмъртната ода възхвала на просветата и културата „Върви, народе възродени”.

„Ловеч тази пролет получи един голям подарък – храма „Св. св. Кирил и Методий”. И ние молим светите братя да благословят с мир, благоденствие и благополучие”, каза Ловчанският митрополит Гавриил.