djurov
djurov / pl filharmony
Тази събота – 24-ти март в залата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен ще бъде представен концерта „Известни плевенчани“ – една инициатива на Плевенска филхармония.

Програмата на музикалното събитие, което ще се състои под диригентската палка на Маестро проф. Пламен Джуров включва: Първа и Втора сюита „Пер Гинт“ от Едвард Григ, „Унгарска фантазия“ от Ференц Лист, както и Увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“ от П. И. Чайковски.
Солист ще бъде блестящата пианистка Пламена Мангова.

Концертът е с начало 19:00 часа в събота 24-ти март в залата на ДКТ“Иван Радоев“, а билети се продават в Билетните центрове на Плевенска филхармония.
Пламена Мангова е българска класическа пианистка. Родена е през 1980 г. в Плевен.
Когато е на 18 години получава трета награда на XIV-я международен пиано конкурс „Палома О'Ший“. Девет години по-късно участва в XVI-я международен музикален конкурс „Кралица Елизабет“, където получава втора награда и се нарежда след Анна Виницкая.
Пламена Мангова е активна като концертен пианист на международно ниво от 2000 г., когато дебютира в парижкия театър „Шатле“. Първият й компакт диск е посветен на произведения на Дмитрий Шостакович и й донася престижната награда на френското списание „Диапазон“. Като камерен музикант е записвала всички произведения за цигулка и пиано на Сергей Прокофиев, също и Пиано Квинтет на Шостакович.

djurov
pl filharmony

Проф. Пламен Джуров - Композитор и диригент:

Завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров") с пиано при проф. Мара Балсамова, дирижиране при проф. Константин Илиев и композиция при проф. Марин Големинов (1975).
Като студент получава награда на Националния конкурс по пиано "Св. Обретенов" (1972) и наградата на СБК за изпълнение на нова музика (1974).
Диригент на Плевенска филхармония (1976-1982). В репертоара му с оркестъра присъстват и множество нови произведения от български и чужди композитори.
След това работи в системата на ДО "Музика", гастролира в български и чужди оркестри, между които Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Скопие и Ленинградска (Санкт-Петербургска) филхармонии.
През 1984 специализира в Музикалната академия във Виена при К. Остерайхер.


От 1988 работи с камерния ансамбъл "Софийски солисти". Сред многобройните му радио и телевизионни записи (над 300) са поредица първи изпълнения на български и чужди автори, интеграли на клавирните концерти на Й. С. Бах, интегрална панорама на литература за китара и оркестър, записани за САЩ, и други повече от 15 компактдиска. Заедно със "Софийски солисти" е дирижирал стотици концерти в Европа, Северна Америка, Япония и др.

Преподава в НМА (от 1989). Доцент (от 1998). Професор.

Интересите му като композитор са насочени към оркестровите и камерно-инструментални жанрове. Автор е и на песни за детски, смесен и еднороден хор, вокална музика и др. Произведенията му са многократно отличавани и са изпълнявани с успех в редица чужди държави.