КНСБ отбелязва 25 години - близо 10 000 са членовете  в Плевенска област
КНСБ отбелязва 25 години - близо 10 000 са членовете в Плевенска област / dariknews.archive

Общо 9669 са членовете на КНСБ в област Плевен. Към края на 2014 г. регионалната структура на синдиката наброява 262 организации, обединяващи работници и служители по места.

На 16 февруари 2015 г. на среща медиите в пресклуба на БТА в Плевен, регионалният лидер на КНСБ за област Плевен, Янчо Андонов обяви, че членовета на синдикалната организация в областта са близо 10 000. Повод за срещата с журналистите беше 25 години от основаването на синдиката у нас. На годишнината ще бъдат посветени и инициативи през настоящата седмица, съобщи Андонов.

В национален мащаб браншовите организации на КНСБ са 35 с близо 250 000 членове. Най-голям е делът на организациите в сферата на здравеопазването, образованието, леката промишленост и търговията, информира още Янчо Андонов. И бе категоричен, че КНСБ - Плевен работи активно в защита правата на работното място.

Като най-чести констатираните нарушения, лидерът на КНСБ -Плевен посочи работата без трудов договор, преминаване от безсрочен в срочен трудов договор, забавяне на изплащането на заплатите с месеци, осигуряване върху минимална работна заплата и други. В тази сфера КНСБ работи активно заедно с Инспекцията по труда в Плевен.

Успоредно с тези основни задачи, се правят и допитвания до членовете на синдиката, до работниците и служителите за готовността им за стачни действия, с които да защитят своите трудови, социални и синдикални права.

„Проведените през годините протестни и стачни действия показват, че само с общи и солидарни действия могат да бъдат принудени управляващите да се съобразят с исканията на национално представените синдикати и волята на хората на наемния труд в България", заяви още Янчо Андонов.