Изграждат ферма за аквакултури в язовир Шаварна - Плевенско
Изграждат ферма за аквакултури в язовир Шаварна - Плевенско / archiv.DarikNews

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури подписа договор по мярка 2.1. „Производствени инвестиции в аквакултурата" за проект, свързан с изграждане и оборудване на ферма за аквакултури на фирма „Миртал" ООД, София.
Общата стойност на инвестицията e 1 090 806 лева, а одобрената безвъзмездна финансова помощ съгласно договора е в размер на 654 483 лева.
Проектът предвижда изграждане на садкова инсталация в язовир "Шаварна" в землището на село Одърне, община Пордим, област Плевен.
Инвеститорът ще закупи и допълнително оборудване, необходимо за осъществяването дейността на фермата.

От „Миртал" ООД са избрали съвременна технология за интензивно отглеждане на риба в садки (плаващи мрежени клетки) на база на предимствата, които тя предлага: компактност на фермата при високи добиви от единица площ, възможност за ефективен контрол на производствения процес, висока рентабилност, сравнително бърза възвръщаемост на инвестицията и мобилност на базата.

В десет годишната производствена програма на компанията е предвидено годишно производство на 42 768 кг. бяла риба, 86 450 кг. есетра и на 15 390 кг. шаран.

 Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца. След реализацията му от „Миртал" ООД ще разкрият 8 работни места, 7 от които за жени.