Изготвят списъка с кредитори на “Автобусни превози”
Изготвят списъка с кредитори на “Автобусни превози” / снимка: Дарик Плевен

От днес започна процедурата по предявяване на вземания от страна на кредитори на общинското дружество "Автобусни превози" Плевен в производството по несъстоятелност за фирмата. Решението е взето на провелото се първо събрание на кредиторите. Вече е назначен постоянен синдик на дружеството - това е Красимир Петров, който досега беше временен.

Следващата стъпка е всеки от кредиторите на "Автобусни превози" да предяви вземанията си и съдът да се произнесе по всяка една от финансовите претенции, обясни съдия Силвия Кръстева, пресаташе на Окръжния съд. След това ще бъде направен окончателен списък на кредиторите с приети вземания и ще бъде насрочено редовно събрание.

На провелото се днес събрание на кредиторите беше представен и отчет за състоянието на дружеството, чийто дългове са 2 млн. 489 хил. лв. Най-голямо е задължението на дружеството към община Плевен - 944 075.26 лв., второто по-големина вземане е на "СОФ КО"АД - гр.София - 424 879.07 лв., трети се нарежда "ЕМА ТРАНС" ООД - гр.Плевен - 64 461.91 лв., следващ по размер кредитор е "БУЛСТРАД" АД София със сумата от 61 058.39 лв.

Над 300 000 лв. пък е само главницата на сумата, която фирмата дължи на над 80 свои бивши служители. Някои от тях не са получавали трудовото си възнаграждение от август 2009 год.