Инж. Огнян Цанев: Министър Караджова донякъде е подведена от експертите си
Инж. Огнян Цанев: Министър Караджова донякъде е подведена от експертите си / Снимка: Люба Нинова

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е донякъде подведена от специалистите си в Министерството за участието на община Плевен в проекти по европейски програми. Така коментира пред медиите на нарочна пресконференция вр.и.д. кмет инж. Огнян Цанев изказването на министър Караджова, че община Плевен не е кандидатствала с нито един проект в сектор "Води" и че все още не са предоставени част от изискуемите документи по проектното предложение за регионално депо за твърди битови отпадъци.

Инж. Цанев припомни, че Община Плевен е изготвила два работни проекта за депо. Първият е изготвен през 2001 год., а през 2003 год. е имал разрешение за строеж. През 2004 год. в Община Плевен е изпратен консултант от МОС, който е трябвало да направи проучвания за готовността на общината - и въобще на региона, за третиране на битовите отпадъци. "Още тогава заради готовността ни консултантите дадоха предложение Община Плевен да бъде извадена от общата група на всички тогавашни бенефициенти за предпроектни проучвания и плевенският проект приоритетно да влезе към предприсъединителните тогава програми по ИСПА за 2007 год.", припомни инж. Цанев. През 2007 год. в Плевен пристигат нови консултанти, наети от следващото правителство, които са италиано-холандско-български консорциум и започват работа по предпроектните проучвания на Община Плевен. В това време се променят изискванията на европейската комисия, директивите и регламентите.

В началото на 2010 год. експертите на МОСВ е трябвало да предадат своята работа окончателно. Тогава на среща в министерството те казват, че имат забележки. Промени във финансовия анализ, междувременно минали процедури за избор на проектант, готова тръжна документация за избор на изпълнител - това е положението към момента на неприемането на доклада на консултантите.

До началото на 2011 год. Община Плевен прави нови процедури, нов работен проект. Към 31 август проектът е подаден, изпълнени са всички изисквания на МОСВ, има и разрешително за строеж. На пресконференцията стана ясно, че липсващите според Нона Караджова документи са всъщност липсващо решение на Общинския съвет на Пордим. В министерството е внесен документ, че има забавяне в решението и че това ще бъде направено веднага след сформирането на нов ОбС в Пордим.

По отношение на проектите за водния цикъл, инж. Огнян Цанев повтори казаното от него преди около месец, че един от основните проблеми е този със собствеността. В Плевен само около 1% от собствеността на ВиК структурата (водоснабдителна и канализационна мрежа) е общинска. "Основен проблем са пречиствателните станции. Плевенската е 100% държавна собственост и освен това се намира на територия извън общината - в Долна Митрополия, и обслужва двете общини. Как да правим проект за чужда собственост, която е територията на друга община", коментира инж. Цанев. И допълни, че и от МОСВ са били категорични, че Плевен не може да прави такъв проект. Долна Митрополия пък няма право на проект, защото водните проекти за общини с под 10 000 жители бяха замразени. Добрата новина е, че министър Караджова обеща отваряне на схемата за населени места от 2 до 10 хиляди жители.

Три проекта по водния цикъл има Плевен. Първият проект е за водния цикъл на Плевен и е депозиран през януари 2009 година. Другите два са за канализация на Ясен и Буковлък. И трите проекта са върнати тогава заради променени изисквания и затваряне на мярката, вече са актуализирани иОбщината има готовност когато бъдат отворени схеми - да ги внесат.

Срокът за проекта за водния цикъл на Плевен е до февруари 2012 година. Според инж. Огнян Цанев, обаче, темата ще бъде отново обсъждана, тъй като вече е възложен от МРРБ мастър плана за водния цикъл на Плевен, тече промяна и на Общия устройствен план, възлага се изпълнението на интегрирания план за градско развитие, което означава, че е по-добре всички проекти, по които се работи, да са координирани помежду си. Затова дебатът ще продължи, но с новия Общински съвет на Плевен.