djurov
djurov / dariknews.archive
Със силно въздействаща програма, включваща творби от Григ, Чайковски и Ференц Лист, тази събота – 24-ти март в залата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен беше представен концертът „Известни плевенчани“, в който участва Плевенска филхармония с гости – брилянтната пианистка Пламена Мангова и маестро проф. Пламен Джуров – и двамата родени в Плевен.
Програмата на музикалното събитие представи пред многобройната публика Първа и Втора сюита „Пер Гинт“ от Едвард Григ – по драмата на Ибсен, Увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“ от П. И. Чайковски, както и „Унгарска фантазия“ от Ференц Лист, за която на рояла беше блестящата пианистка Пламена Мангова. 
Екзалтираната публика не позволи на Пламена да си тръгне преди тя да поднесе своя бис - Ноктюрно в до-диез мнор от Фредерик Шопен.

plamena
dariknews.archive

„Това е градът, в който съм родена и израснала и поне половината от моите педагози бяха на концерта тази вечер. Това са хора, от които съм научила толкова много неща“. Това каза Пламена Мангова пред журналисти, минути след края на концерта „Известни плевенчани“.
Пианистката, която е родена в Плевен през 1980-та година и в момента живее в Брюксел, отбеляза високото ниво на преподаване в плевенското Музикално училище.
„Не знам, какво е нивото в момента, но поне по онова време това беше едно от най-страхотните музикални училища в цяла България“.
Избора си на „Унгарска фантазия“ от Ференц Лист, с която участва в концерта, виртуозната пианистка обясни така:
„Мисля, че има нещо блестящо в тази музика и сметнах, че ще е подходящо, атмосферата да е празнична, след като от години не съм свирила в Плевен“.
Пламена Мангова е свирила на родна-Плевенска сцена на Международния фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“ през 2007-ма година, когато в една от вечерите е участвала в три концерта.
Относно работата с музикантите от Плевенска филхармония за концерта тази събота под диригентството на маестро Пламен Джуров, пианистката сподели:
„Чудесно акомпанираха, много хубаво поработихме и разбира се, огромната заслуга за това е на маестро Пламен Джуров, който е един изключително адекватен и интелигентен музикант, с който много обичам да работя и за мен е много важно, че  отново имам възможността да работя с него именно тук – в Плевен, защото мисля, че точно тук имах щастието и честта да свиря със „Софийски солисти“ един „Първи концерт – Шостакович“ така, че моето детство е свързано с този човек и за мен това е един много скъп спомен“.

Диригентът и композитор Пламен Джуров каза за Дарик, че пианистката Пламена Мангова е един от най-успешните представителки на Плевен в България и по света:
"Понякога си мисля, че е шанс да направиш първи концерт с младо дарование още докато за него не е ясно, каква ще му бъде съдбата. Мисля, че съм първият диригент, който е правил концерт с оркестър с Пламена и в момента тя прави световна кариера в абсолютния смисъл на думата, защото само за два месеца тя прекоси Съединените щати и мина през няколко европейски столици".

djurov
dariknews.archive

В близките предстоящи изяви на Пламена Мангова е включен концерт на Шуменския симфоничен оркестър, дирижиран от друг плевенчанин, като концертите на брилянтната пианистка в чужбина продължават:
„Предстои концерт в Шуменската филхармония под диригентството на Слави Ушев, който също е от Плевен така, че такива музикални срещи между изявени плевенчани са много приятни“, добави Пламена Мангова.

djurov
dariknews.archive

През месец март пианистката е била само пет дни в Брюксел, където живее. Според нея, човек и в музиката трябва да остане верен на ценности и принципи:
„Бях в Америка за концерт и майсторски клас. След това в Букурещ за концерт с оркестър, после в Русе. Сега са Плевен и Шумен и след кратък отдих в Брюксел заминавам за Италия и за един много важен фестивал в Берлин. Мисля, че не бих продала за никакво злато това, на което са ме научили тук – в плевенското Музикално училище, в Консерваторията и след това при моя грандиозен педагог Димитрий Башкиров в Мадрид. Човек трябва да остане верен на нещата, в които силно вярва, а не само раболепно да следва някакви тенденции и моди. Това няма отношение към музиката и към истинското музициране“.

За Пламена Мангова, която в момента реализира своята световна кариера като музикант, е доста трудно да намери своите 5, 6 или 9 часа на ден, в които да се отдаде единствено на пианото. При своите пътувания по света, тя обаче отделя и време за неща на пръв поглед различни, но всъщност дълбоко свързани с музиката:
„За мен най-големият подарък е ако съм в някой град, в който още не съм била или в такъв, в който съм била, но има още много неща за разглеждане. Да имам просто свободното време и дори го планирам понякога – дали ще е музей, събитие или просто  някакво страхотно място със страхотна природа като в Испания, Франция, Италия или една Нова Зеландия - считам, че по-страхотно хоби едва ли човек може да има“, каза Пламена Мангова като изрази надежда за скорошно поредно гостуване в родния й Плевен.