Годината на бълхата
Годината на бълхата / netinfo

2009-та е "годината на бълхите", коментира за Дарик управителят на общинската фирма "Дезина" ЕООД Плевен д-р Емил Бешлийски. Повод за това станаха питания и сигнали на слушатели за масово нашествие на инсектите както в тревните площи, така и в апартаментите в Плевен.

Тази година, заради финансовата криза, мащабни теренни обработки по обезпаразитяване срещу кърлежи и бълхи по поръчка на общинското ръководство не е имало, пръскани са само определени тревни площи в края на пролетта и началото на лятото, уточни още д-р Бешлийски. По думите му, бумът на ухапванията от бълхи и кърлежи е започнал още от ранна пролет и от метеорологичните условия зависи до кога ще продължи. Когато есента е топла и влажна, това благоприятства увеличаването на популацията на инсектите.

Според д-р Бешлийски разфасовките от препарати против инсекти, които се продават масово на пазара, са малко количество и не стигат за качествено обезпаразитяване на двор или апартамент. След известно време обработката трябва да се повтори, защото първоначално се унищожават зрелите индивиди, но не и яйцата на бълхите.