/ Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев”-Ловеч
Фотодокументалната изложба „В света на Дора Габе” гостува на Регионалната библиотека „Проф. Беню ЦонеЛовеч. Ев"-кспозицията е на културната институция в Добрич, която носи името на обичаната наша авторка. Тя е изготвена по повод 130 години от рождението на Дора Габе, навършили се през миналата година.

Приоритетно одобриха проекти за народни носии на читалища в община Ловеч

Изложбата представя документи за живота и многопластовото творчество на именитата поетеса. 11 постера разкриват съществени моменти от дългия и богат на дела житейски път на добруджанката чрез документи и фотоси от различни периоди и различни сфери на нейната реализация.

Документите са част от библиотечна колекция, създадена с любезното съдействие на Виолета Пенева - племенница на съпруга на Дора Габе Боян Пенев, Издателска къща „Пламък” и Дирекция „Архиви”.

Потребителите и гостите на библиотеката могат да видят факсимилета на документи (автобиография, свидетелство за кръщаване, поздравителни писма и адреси, изпратени до поетесата); ръкописи на нейни стихове и текстове; кореспонденция (с Боян Пенев, Иван Вазов, Елин Пелин, Николай Лилиев, Валери Петров, Блага Димитрова, Пейо Яворов); снимки (с членове на нейното семейство, със съпруга й Боян Пенев, с Елисавета Багряна, от гостувания в Добрич и Добруджа и много други). Всички те препращат към хора и факти от личния и творчески живот на поетесата.

За празниците подменят знамената по централните улици в Ловеч

Специално място заема приятелството на Дора Габе с децата – показани са фотоси, запечатали срещи на поетесата с деца от Добрич и страната, изображения на нейни книжки или отделни произведения – както на български така и в превод на други езици.

Известна е нейната силна връзка с Добруджа и усилията й, насочени към добруджанското национално движение за освобождението на края. Дора Габе посвещава на Добруджа не само своето творчество, но и обществената си дейност, активно участва в добруджанското национално движение за освобождението на края, изнася сказки в страната и чужбина и издига своя глас в защита на добруджанската кауза.

Едни от най-хубавите творби на поетесата са за Добруджа. Този важен аспект от живота й също е разкрит чрез снимки и текстове. Активната преводаческа дейност на Дора Габе е представена чрез изображения на книги на чужди автори, преведени от нея.

Между тях са Ян Каспрович, Юлиуш Словацки, Анна Каменска, Сергей Михалков и други. Изложбата може да бъде видяна в ловешката библиотека до 3 май.