Доц. Иван Пачев: Очакват се по-високи цени на гроздето
Доц. Иван Пачев: Очакват се по-високи цени на гроздето / dariknews.archive

"Вероятно тази година цената на гроздето ще се повиши, поради по-голямото търсене и по-малкото предлагане, въпреки ниските цени на десертното грозде, което се внася от Гърция и Македония", сподели пред журналисти директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Иван Пачев.

Очакванията са цената на виненото грозде да бъде между 80 ст. и 1,20 лева, а десертното грозде за сега цената се движи межди 1,50 и 2,00 лева.

Доц. Пачев каза, че в България е необходимо да има диференциране в подпомагането на производителите на грозде, както при производителите на зърно. "Не може да се сравнява 28-30 лева, с които държавата подпомага зърнопроизводството, където всичко е механизирано, докато при лозарството тези пари трябва да се движат между 100 и 150 лева, тъй като всичко с изключение на обработката с фунгициди и орането между редовете се извършва ръчно".

Повишение от около 4,6% се отчита в общото производство на грозде в България при 2% до 2010 година. Доц. Пачев обясни, че средноевропейско ниво на ръста в производството на грозде е между 5 и 6%.

"Забелязва се интерес към създаването на нови лозя", каза доц. Пачев и даде пример с Нови пазар, където тази година са засадени 4000 декара нови лозя и Петрич, където новите лозя са 1000 дка. "Всичко зависи от субсидията, която ще даде държавата, особено предвид новите програми, свързани с природата за периода 2014-2020 г.". Иван Пачев уточни, че държавата също подпомага с около 20% създаването на нови лозя.

Директорът на ИЛВ-Плевен изтъкна качествата на българските сортове грозде, специално при създаването на нови лозя, които макар и по-скъпи от вносните, са по-пригодни за климатичните условия в България и съответно гроздето е с по-добри показатели.
В тази връзка той посочи и работата в института от години по създаването на сортове, устойчиви на различни заболявания - особено на мана и оидиум.