До 130 литра на кв.м. са паднали в Червенобрежко-нужна е държавна намеса
До 130 литра на кв.м. са паднали в Червенобрежко-нужна е държавна намеса / dariknews

Една трета от чевенобрежкото село Девенци беше наводнено при проливните дъждове, които се изляха в последните дни като много дворове и къщи в селото се оказаха под водата.

„Надяваме се да можем да получим подкрепа от държавата и в частност от Междуведомствената комисия към Министерския съвет, за да възстановим разрушения път към гробището, както и канала в селото, който е разрушен от валежите", каза кметът на Червен бряг Павлин Фильовски.
Той посочи мерките, които са взети по отношение на почистването на шахтите в град Червен бряг и изрази надежда със съвместните усилия на община, ВиК и пожарната служба, ситуацията да бъде овладяна.

Зам.-областният управител на Плевен Мирослав Михайлов също посочи необходимостта от държавна намеса за овладяване на ситуацията и допълни, че огледът със сигурност доказва това.

Според Мирослав Михайлов е необходимо в максимално кратък срок да се потърси възможността за държавно финансиране, за да се стабилизират нещата в региона. Той добави, че макар и с непрофесионални методи, хората в село Девенци са изчислили, че в пиковите моменти е паднал дъжд от порядъка на около 130 литра на квадратен метър.

Общинската комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи описва щетите и търси варианти за оказване на финансова помощ на хората, чиито домове са пострадали от наводненията.