Деветима онкохирурзи усвояват съвременни техники на Национален курс в Плевен
Деветима онкохирурзи усвояват съвременни техники на Национален курс в Плевен / Дарик Плевен

Национален курс за непрекъснато обучение по съвременно хирургическо лечение на рака на млечната жлеза стартира в Плевен. Той е част от Регионалната програма за подобряване на ранното откриване на рака на млечната жлеза и приложение на своевременно съвременно хирургическо лечение. Организатори на събитието са Българско хирургично дружество, Медицински университет в Плевен и Университетски онкологичен център при УМБАЛ"Д-р Г. Странски".

Курсът се провежда под ръководството на проф. д-р Ташко Делийски. На откриването присъстваха ректорът на МУ Плевен проф. д-р Григор Горчев, директорът на плевенската болница доц. д-р Димитър Стойков и шефът на РЦЗ д-р Атанас Гарев.

Форумът е с изключително значение за осъвременяване на професионалните знания и умения на хирурзите по отношение на лечението на рака на млечната жлеза. В него участват деветима хирурзи от цялата страна, като повечето от тях са началници на хирургиченски отделения и клиники, поясни проф. Делийски.

По думите му, курсът се отличава с няколко оригинални новаторски елементи, като един от тях е, че в рамките на един курс се разглежда целия аспект на хирургично третиране на рака на млечната жлеза - от онкохирургия до пластична хирургия.

Първото издание на този Национален курс е посветено на 145-тата годишнина от създаването на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" Плевен, която ще бъде отбелязана официално през месец април тази година. В рамките на годишнината през този месец беше стартирана и скринингова програма, в която 100 плевенчанки на възраст от 50 до 70 години бяха поканени безплатно да се изследват за рак на млечната жлеза.

На преглед са се явили около 70 % от поканените жени, при част от тях са открити известни изменения в гърдите. Резултатите са такива, каквито очаквахме, коментира проф. Делийски. Скрининговата програма ще продължи, като е заложено за около 3 години тя да обхване  между 10 000 и 15 000 жени в рискова възраст. При тези условия ефектът на спадане на смъртността ще дойде след не по-малко от 4-5 години, изчисли проф. Делийски.