Деница Николова: Активността на администрациите ще определи участието на Плевен в Дунав 2014-2020
Деница Николова: Активността на администрациите ще определи участието на Плевен в Дунав 2014-2020 / dariknews.archive

На 8 октомври Плевен стана домакин на първия информационен ден в България, посветен на стартирането на Програмата за транснационално сътрудничество "Дунав - 2014-2020 г.".

"Времето показа, че различието на териториалното сътрудничество във всичките му измерения между регионално, транснационално и трансгранично, промени облика на Европа", каза при откриването на събитието областният управител на Плевен Ралица Добрева.

Деница Николова Активността на администрациите ще определи участието на Плевен в "Дунав 20142020"
netinfo

Тя отбеляза, че изпълнението на действията, предвидени в Дунавската стратегия са отговорност както на държавните, регионални, общински и местни власти, така и на социалните партньори.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова каза, че Програма "Дунав 2014-2020" обхваща 14 държави по поречието на река Дунав и е следствие от макро-регионалната Дунавска стратегия, в която са включени тези държави, като едни от тях са членки на ЕС, а други са в процес на присъединяване към съюза.

"В хода на изпълнение на Стратегия "Дунав" е очертана необходимостта от финансиране, което да допринася за развитието на регионите по поречието на реката и всъщност програмата стимулира взаимодействието между различните държави за осъществяване на стратегически проекти за иновации в области като култура, туристически потенциал, по начин по който да се постига по-голям икономически напредък в регионите".

Деница Николова Активността на администрациите ще определи участието на Плевен в "Дунав 20142020"
netinfo

Деница Николова обясни, че това е стартът на програмата, която представлява нов тип инструмент, който ще бъде изпълняван до края на 2020 г. Упраавляващият орган се намира в Унгария и там ще се подават заявленията за кандидатстване, което ще става на два етапа. На първия ще бъде одобрявана концепцията за реализацията на конкретния проект, а на втория ще има възможност за подаване на по-конкретно предложение, което да бъде оценено от Управляващия орган.

"Очакваме България да има своите водещи стратегически проекти - най-вече в областта на туризма както и в областта на увеличаване на възможността за свързване между регионите. Надяваме са, че чрез тези информационни дни ще достигнем до по-широк кръг от заинтересовани страни с идеята, че България ще има по-видимо присъствие във финансирането и осъщедствяването на този финансов инструмент", каза зам.-министър Николова.

Относно Плевен тя каза, че градът е част от територията на страната, която може да кандидатства с проекти по програма "Дунав - 2014-2020" и в рамките на програмата се финансират бенефициенти, които са както НПО, така и регионални, местни и национални органи на цантралната и местна власт. Съответно, в зависимост от активността на администрациите и структурите в неправителствения сектор, има възможност да бъдат подадени концепции към Управляващия орган.

Относно стартирането на първите проекти по програма "Дунав 2014-2020", Деница Николова уточни, че това ще стане в последните месеци на 2016 г., защото към април-май следващата година ще се подават пълните проектни предложения, които да очакват своята оценка и самото сключване на договорите, което се очаква да се случи най-вероятно през четвъртото тримесечие на 2016 г.

Зам.-министър Николова обясни, че няма таван за обема на отпуснатите средства за даден регион. "Всичко зависи от активността и от това, доколко е стратегически проектът, защото в този случай се насърчава основно партньорството между различни държави и оптималният брой на дуржави, които е добре да кандидатстват по един проект е между 6 и 8 от общо 14 така, че при всички положения ще се търси вариант за съвместно сътруднничество между държавите, което е и елементът, който се насърчава в рамките на изискванията за кандидатстване", уточни тя.

Над 220 млн. са средствата, предвидени по Програма "Дунав 2014-2020".