Цветко Цветков търси пари за бедстващи читалища
Цветко Цветков търси пари за бедстващи читалища / netinfo

Областният управител на Плевен Цветко Цветков е поискал министерска подкрепа за превеждане на полагащите се субсидии на читалищата от Община Плевен. Това информират от пресцентъра на администрацията.

Губернаторът е изпратил писмо до министъра на културата Стефан Данаилов, в което го информира, че вече трети месец е блокирана основната дейност на читалищата заради съдебен спор между Община Плевен и председателя на читалище “Съгласие 1869” Ивайло Атанасов. Когато читалищните дейци поискали субсидиите, от Община Плевен им отговорили, че са в невъзможност да преведат каквито и да било средства, защото по заведените от Председателя на читалище “Съгласие 1869” дела срещу решение № 2 и 3 на Комисията по разпределяне на годишната субсидия за читалищата на територията на Община Плевен, Административният съд – Плевен е спрял с определение от 3 май 2007 година изпълнението на взетите решения.

В резултат на това от месец юни насам се провалят програми и проекти, в които читалищата имат собствен финансов принос и част от културните институти са в пълна финансова несъстоятелност, не са изплащани заплати на служителите и на са внасяни дължимите осигурителни вноски.

Според областния управител Цветко Цветков министър Данаилов ще оцени затрудненото организационно и финансово състояние на читалищата от Община Плевен с оглед на оставащия месец до откриване на новия творчески сезон и ще съдейства за решаване на проблема със субсидирането.