Броят на пенсионерите в Плевенско расте
Броят на пенсионерите в Плевенско расте / netinfo

3 171 заявления за отпускане на пенсии са подадени в НОИ Плевен от началото на годината до сега. Това съобщи Галина Станимирова от плевенския клон на осигурителния институт.

За изменение и преизчисление на вече отпуснати пенсии са постъпили 4 310 заявления, а за отпускане на добавка от пенсията на починал съпруг са подадени 1 227 заявления. Според данните от плевенския клон на НОИ, това са с 4 хиляди заявления по-малко отколкото са подадени през цялата 2008 г. Изплатени са 192 млн. лв. за пенсии, което прави по над 21 млн. лв. на месец за областта, посочи още Станимирова. В Плевенска област има близо 106 хиляди пенсионери, а цялото население населението е около 343 хиляди човека. От НОИ посочват още, че броят на пенсионерите в нашата област нараства и тенденцията е обратна на тази за страната - към намаляване.

Галина Станимирова поясни, че този резултат е в следствие на провежданата реформа и главно на ограничените възможности за ранно пенсиониране, стимулирането към продължителна заетост и увеличаване на пенсионната възраст.