60 СЕКУНДИ С ДОЦ. СТОЙКОВ - Banksy идва в Плевен
60 СЕКУНДИ С ДОЦ. СТОЙКОВ - Banksy идва в Плевен / netinfo

 

- Доц. Стойков, като кандидат на ГЕРБ за кмет на Плевен как ще коментирате факта, че политиците често говорят за младите хора, но сякаш не ги разбират. Знаете ли какво вълнува 20-годишните в Плевен?

- Новото изкуство на младите е Стрийт Арт. Затова след избирането ми за кмет в Плевен няма да липсват места с печат „Оторизирано от Общината за графити". Това е един успешен модел за изява на младите приложен в Лондон и други големи градове в Европа и света.

Нека Banksy дойде в Плевен. Да не забравяме, че графитите на т.нар. „уличен" художник, красят някои от най-престижните музеи в Лондон, Ню Йорк и дори Лувъра. Въпреки това, признатият за цар на графитите творец, остава анонимен, говорейки единствено с графитите си - един сатиричен поглед към глобалните проблеми в областта на културата, политиката, религията, етническата принадлежност. Знае се единствено, че е роден в Бристол, Великобритания.

„Някои хора се превръщат във вандали, защото искат да направят света по-красиво място" - пише на един от най-известните му графити, а аз не смятам, че превръщам младежите на Плевен в такива. Защото всеки надпис, символ или образ на стената са послания към нас. И аз съм готов да ги чуя!

- Доста новаторска идея, но тя засяга определен кръг младежи, какво ще направите за останалите?

- Центрове за активна всекидневна работа с младите хора на Плевен, които са давали и ще продължат да дават топ спортисти на България като Тереза Маринова - олимпийска, световна и европейска шампионка на троен скок, Александър Владимиров - европейски шампион по бокс и носител на бронзов медал от Световно първенство, Гълъбин Боевски - олимпийски, световен и европейски шампион по вдигане на тежести, Полина Цекова - шампион в Ем Би Ей, Мартин Братанов - вице-световен шампион по тенис на маса, Георги Петриков - европейски шампион по вдигане на тежести, футболните национали Лъчезар Танев и Ивайло Петков, националът по баскетбол Цветан Антов, шампионът по бокс за аматьори Детелин Далаклиев и много други.

- Къде са студентите във вашата визия за Плевен?

- Първостепенна задача за мен и екипа ми е да гарантираме условия за модерно, качествено и конкурентноспособно образование, отговарящо на съвременните изисквания в условията на Европейски пазар на труда. Начинът затова е пълно взаимодействие между общинската управа, ръководствата и преподавателите от Медицинския университет и Педагогическия колеж към Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий".

Защото Плевен има всичко необходимо да се превърне в студентски град и моя лична цел е да го постигна.

60 СЕКУНДИ С ДОЦ. СТОЙКОВ - Banksy идва в Плевен
netinfo