15% - 40% увеличение на бюджетните заплати предлага Общината
15% - 40% увеличение на бюджетните заплати предлага Общината / netinfo

Допълнително увеличение на част от бюджетните заплати ще предложи Найден Зеленогорски на следващото заседание на Общински съвет, което ще се проведе на 30 август, обяви плевенският градоначалник пред журналисти.

Увеличението беше направено с решение на Министерски съвет и влиза в сила от 1 юли. Община Плевен обаче има достатъчно натрупани средства от добрата събираемост на данъците и възнамерява да използва част от натрупания резерв в Общинския бюджет за по-голямо увеличение на заплатите, обясни кметът.

Единствено администрацията в Плевен ще получи 10% увеличение на заплатите, за всички останали са предвидени допълнителни пари. Предложението е всички, работещи в областта на образованието, здравеопазването и социалните дейности да получат 15% увеличение.

Още по-голямо увеличение е предвидено за работещите в културата в Плевен, които ще получават с 40% по-големи заплати. Така техните заплати ще се изравнят със средните заплати на подчинените на Министерство на културата служители, допълни Найден Зеленогорски.

Общият брой на бюджетните служители в Община Плевен е около 3500 души. Ако предложението бъде прието, работещите в сферата на образованието ще получат 50-60 лв. повече, тези в областта на културата около120 лв., а здравните работници в детските ясли и здравните грижи между 30-40 лв.

Ако предложението бъде прието от Общински съвет, увеличенията за месеците юли и август ще бъдат изплатени  по график в началото на септември. Подробности в цифри чуйте от зам-кмета д-р Валентин Матеев в прикачения файл...