Станислав Владимиров
Станислав Владимиров / БГНЕС
Такса смет в пернишките села и град Батановци да бъде увеличена от 2.25 промила на 20 промила от данъчната оценка на имотите, предлага кметът на Перник Станислав Владимиров. Това, по думите му, ще доведе до изравняване на сумите, които плащат за битовите отпадъци хората в селата и тези, които живеят в град Перник. Заради голямата разлика в данъчната оценка на имотите в града и по селата, в момента живущите в Перник плащат такса, чиято сума многократно надвишава тази в останалите населени места в общината.

221 млн. лв. местни данъци столичани са платили по банков път

С вдигането на такса смет в селата и в град Батановци ще се отстрани една несправедливост, още повече, че в една къща винаги се генерира повече отпадък, отколкото в един апартамент, коментира кметът. Той посочи, че в момента има села, където се плаща по 6 лв. годишно за къща, при налог в центъра на града от порядъка на 250 лв. на година.

Предложението, заедно с план-сметката за 2021 година, ще бъде подложено на обществено обсъждане, което ще се проведе на 14 декември. Предлаганото увеличение се отнася за всички села на територията на общината и за град Батановци. То не засяга живущите в град Перник, където промилите остават същите , както и досега- 2.25.