С решение на Окръжния съд в Монтана е наложен постоянен арест на 30-годишен мъж от Вършец, за който е издадена европейска заповед за арест от съда в град Торелагуна в Испания, съобщиха от Съдебната палата.

Българският гражданин е издирван по обвинения за трафик на наркотици, участие в организирана престъпна група и притежание на незаконно оръжие.

Заловиха 578 кг кокаин във Франция, превозван от българи

На 6 юни на магистрала в Испания била спряна кола, шофирана от него, а в багажника били открити 66 килограма марихуана. При последвали обиски в жилища в Испания са били намерени и други наркотици - хашиш, кокаин, марихуана, незаконно огнестрелно оръжие и пари.

Той е бил задържан от испанските власти, а по-късно освободен, докато тече разследването. В края на декември 2022 година за него е издадена Европейската заповед за арест и той бил открит от полицията във Вършец.

От съда в Монтана съобщиха, че издаването на постоянна мярка за задържане е предприето с цел обезпечаването на обвиняемия за съдебно дело, на което да се реши дали да бъде предаден на Кралство Испания за продължаване на разследването срещу него там.
Цветомир Цветков, БТА