/ iStock/Getty Images
С празнична програма в Лом тържествено се честват 165 години от създаването на читалището и театъра, които са сред първите три в България, съобщиха от Общината.

омакин на проявите е читалище "Постоянство 1856" в Лом, за което навремето известният писател Цветан Минков казва: "уникум в цялата история на европейската култура, която не познава подобна форма на народопросвета".

Първата проява от програмата е в 11:00 часа - поднасяне на венци и цветя на паметника на Кръстьо Пишурка, който е създателят на читалището и театъра в Лом. От 14 часа в читалището ще проведе кръгла маса "Известно и неизвестно за Кръстьо Пишурка" с участието на ученици от ломските училища.

От 17:00 часа пред читалището ще бъде открита алея "Творци на красота", а след това ще се проведат лекоатлетическа щафета, фолклорно надиграване и акробатическа композиция.

Приветствените слова по повод юбилея ще бъдат произнесени в 18:00 часа пред читалището, а час по-късно е премиерният спектакъл на Драматичен театър "Кръстьо Пишурка" - Лом "Огнивото" по Ханс Кристиян Андерсен, с режисьор Николай Априлов.

От 28 септември в читалище "Постоянство 1856" започват традиционните Театрални дни на името на Кръстьо Пишурка. В програмата са включени 17 представления на театрални трупи от страната. Церемонията по награждаването и закриването на театралните дни ще се състои на 3 октомври.

Тържественото честване на годишнината и Театралните дни се организират от Народно читалище "Постоянство 1856" със съдействието на Съюза на народните читалища и община Лом.
БТА