Чистотата на язовирите нищят на дискусия
Чистотата на язовирите нищят на дискусия / netinfo
Почистването на водната площ на яз. „Ст. кладенец” и яз.„Кърджали” и прилежащата площ – сервитутната зона, ще бъде една от горещите теми, които ще са във фокуса на дискусия, организирана от областния управител Ангел Коджаманов. Като подточка в дневния ред ще се гледа почистването около язовирната стена. Една от основните цели на работната среща на тема: „Разрешаване на проблемите със замърсяването на водите, замърсяването и незаконното строителство по бреговата ивица на язовирите „Кърджали” и „Студен кладенец” е изясняване на въпроса чия собственост и чий ангажимент е почистването на различните територии в и около водоемите.

Втората тема ще е строителството в сервитутната зона около двата язовира. Ще трябва да се изясни чии са постройките, как са изградени, има ли издадени задължителните строителни книжа. В публична държавна собственост, какъвто е статутът на сервитутните зони, не могат да бъдат изградени дори временни постройки. Вътре във водната площ – може, при определен обаче от закона ред.

Преди срещата, която ще се състои на 29 юли т.г. в залата на областна администрация, до 25-ти юли, областният управител очаква от институциите, имащи отношение по разглежданите въпроси и поканени на срещата, писмени становища за тяхната роля в разрешаването на проблемите. Като резултат след дискусията се очаква създаването на траен модел за решаване на цитираните проблеми.

За участие в работната среща са поканени министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, Дирекция за национален строителен контрол, Басейнова дирекция за управление на водите Източнобеломорски район – Пловдив, Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, Регионална дирекция за национален строителен контрол, Предприятие „Язовири и каскади” към НЕК ЕАД, Община Кърджали, Община Ардино, Община Крумовград, Регионална лаборатория – Хасково към Изпълнителна агенция по околна среда.