/ iStock/Getty Images
"До две седмици и половина започва ремонт на сградата на стадион "Осогово" в Кюстендил", каза по време на заседание на ОбС в града кметът Петър Паунов.

Стадионът ще бъде обновен с 3 милиона лева, отпуснати от правителството. Предвижда се саниране на комплекса и осигуряване на добри условия за спорт на децата от града.

Обновени ще бъдат всички фасади на стадиона, подменена ще бъде дограмата. Поставени ще бъдат изолации на таваните, а всички електрически табла ще бъдат ремонтирани. Ще има и нова сауна за спортистите, с минерална вода.

Кюстендил се присъединява към инициативата Световен ден на ходенето

Паунов посочи, че договорът за ремонт на сградата на театъра е сключен, а днес е имало и авансово плащане по него. "По време на Ковид-кризата ще имаме възможност да ремонтираме това ключово звено за кюстендилската култура", каза Паунов. Театъра в Кюстендил не работи от края на март.

Близо 6 млн.лв. са необходимите средства за реализиране на проекта. Около 3 милиона лева е безвъзмездната финансова помощ от оперативна програма "Региони в растеж". Съгласно изискванията на оперативната програма, Община Кюстендил трябва да осигури собствено съфинансиране.

Проектът включва реконструкция и обновяване на сградата на театъра и пространството пред него, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и подобряване на достъпа на лица с увреждания.

След като приключи ремонта на сградата на театъра ще започне облагородяване на пространството около него. Предвижда се реорганизация на паркинга, подмяна на плочки, поставяне на декоративно осветление, изграждане на фонтани и места за парков и градински шах.
БТА