Залагат близо 3000 примамки с ваксина срещу класическа чума по свинете
Залагат близо 3000 примамки с ваксина срещу класическа чума по свинете / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

Примамки с ваксина срещу класическата чума по свинете залагат ловните дружини в областта, под контрола на Областната дирекция по безопасност на храните. 2930 дози ще бъдат поставени на местата за хранене, в 40-километровата зона по границата с Македония и Сърбия, във всички общини от областта, без Сапарева баня.

"Това е жива ваксина, която е поставена с специални примамки за дивите свине. Те се слагат под земята, на дълбочина от 15-20 см. В Кюстендилска област не е имало положителен случай за заболяването класическа чума от 22 май 2008 г., когато бяха открити заразени домашни прасета в община Трекляно, които са имали контакт с диви свине", коментира за Дарик д-р Емил Гъгнев, началник отдел "Здравеопазване на животните". Половината от ваксините вече са заложени от ловците, другата половина ще бъде разпределена в края на тази седмица.

Това е третата кампания срещу класическата чума по свинете през тази година. В Кюстендилска област ще бъдат заложени 8800 дози.

"Молим всички ловци да донасят за изследване проби от всяко обстреляно животно за класическа чума по свинете и за контрол на проведената ваксинация Трябват парчета от далак, бъбрек, лимфни възли и съсирек от сърдечната област", каза още д-р Емил Гъгнев.