Властимащи мислят за бъдещето на болницата в Бобов дол
Властимащи мислят за бъдещето на болницата в Бобов дол / Влади Владимиров, архив

Три варианта за бъдещето на бобовдолската болница бяха обсъдени на среща днес. На нея присъстваха депутатът Валентин Микев, директорът на РЦЗ Христо Кознички, директорът на РЗОК - Кюстендил д-р Матей Попниколов, директорът на ЦСМП д-р Анелия Георгиева, управителят на лечебното заведение д-р Красимира Василева, представители на Съвета на директорите на болницата, кметът на Бобов дол Грети Алексова и председателят на ОбС - Бобов дол Нели Карипова. Здравното заведение вече може да получи финансиране от здравната каса, тъй като днес бе подписан анекс към договора между болницата и касата. Очакваното финансиране е за 7 031 лв. Сумата е определена на базата на извършената от болницата дейност и корекционния коефициент.

Още миналата година ОбС - Бобов дол е взел решение болницата да се финансира с 12 500 лв. месечно от общинския бюджет. Това на този етап няма как да стане поради тежкото финансово състояние на общината.

Сред вариантите за бъдещето на лечебното заведение са- да бъде многопрофилна болница за активно лечение с две отделения; да бъде специализирана болница за активно лечение. Третият вариант е  преобразуване в болница за долекуване с медицински център, като ще бъдат запазени 70 легла, 10 от които ще бъдат за активно лечение.

Според директорът на РЦЗ Христо Кознички болницата е с 32 % използваемост на легловата база, при над 70% за страната. На 5-ти септември ще се проведе нова среща за бъдещето на бобовдолската болница.