Условна присъда от 2 г. с 4-годишен изпитателен срок бе наложена на българин, заловен да превозва 14 афганистанци. Обвиняемият е сключил споразумение с прокуратурата, одобрено от Районния съд в Кюстендил. 

"Между защитата на обвиняемия Г.М. и Районна прокуратура – Кюстендил е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. С определение на съда му е наложено наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 5 000 лева. То има последиците на влязла в сила присъда", съобщават от прокуратурата. 

По-рано бе съобщено, че мерки за неотклонение "задържане под стража" са наложени на 14 граждани на Афганистан и български шофьор на микробус, в който са пътували чуждите граждани, съобщиха от прокуратурата. 

На 01.09.2022 г. 29-годишният Г.М. противозаконно подпомагал 14 мигранти от Афганистан да преминават през територията на страната. За превоза им той използвал лекотоварен автомобил, м.“Форд“. С действията си мъжът целял набавяне на имотна облага.

Заловиха още две групи нелегални мигранти в Бургаско

Водачът и чуждестранните граждани са били задържани при проверка в района на ГКПП Олтоманци.

С постановление на Районна прокуратура – Кюстендил всички те са привлечени в качеството на обвиняеми за извършените от тях престъпни деяния.

Заловиха още нелегални мигранти в Хасковско

При разглеждане на исканията за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ срещу обвиняемите съдът прие доводите на държавното обвинение за наличие на обосновано предположение за виновността им. Налице е опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление.

Разследването по досъдебните производства продължава.

Определението на Районен съд-Кюстендил не е окончателно, подлежи на обжалване на по-горна инстанция. 
Прокуратура на РБ