Стотици в областта се надяват да получат или да бъдат личен асистент
Стотици в областта се надяват да получат или да бъдат личен асистент / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Стотици жители на Кюстендилска област подадоха заявления за кандидат- потребители и лични асистенти. Крайният срок беше 9- ти април. От община Кюстендил съобщиха за Дарик, 3 часа, преди края на работния ден- 09.04, че са подадени заявления от 359 души, в това число- 31 деца. За работа като личен асистент кандидатстват 272 души.
Данните, преди последния ден на Дирекция "Социално подпомагане"- Кюстендил показват, че в община Дупница са подадени 170 молби от потребители, като вече са изготвени 60 социални оценки. Съотношението за останалите общини е :
Сапарева баня- 43/ 15; Бобов дол- 44/ 20; Бобошево- 25/ 5; Рила- 37/ 10; Кочериново- 68/ 56; в общините Трекляно и Невестино са подадени съответно- 8 и 5 молби от потребители, които искат помощ от личен асистент.
Очаква се услугата да започне от 1- ви май, като по проект "Нови възможности за грижа", който е с европейско финансиране ще продължи 10 месеца. Кметът на съответната община издава заповед, с която определя комисия, която прави подбора на потребителите, на база социалните оценки и др. фактори, каза за Дарик директорът на социалната дирекция в Кюстендил Светослава Макенджиева.