Стойков и Паунов с Удостоверения за администратори на лични данни
Стойков и Паунов с Удостоверения за администратори на лични данни / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова връчи на областния управител Владислав Стойков и кмета на община Кюстендил Петър Паунов Удостоверенията за вписани администратори на лични данни, за ръководените от тях институции. Комисията е направила необходимите проверки и е установила, че те изпълняват всички законови изисквания на Закона за защита на личните данни.

"Към настоящият момент нямаме жалба или електронен сигнал за някакъв проблем или злоупотреба с лични данни на тези два органа", каза Венета Шопова.

"Това е едно огромно признание за нас. Хората да бъдат спокойни, когато идват в областна администрация и дават за обработка своите лични данни, да не се притесняват", заяви областният управител Владислав Стойков.

"Над 98% от българските граждани вече са наясно, че личните им данни се нуждаят от защита и трябва да са изключително внимателни при боравенето с тях. Общината и хората винаги могат да бъркат, важното е, че усещаме експертната подкрепа на професионалистите и, че са наши гости за 10- годишния юбилей", коментира кметът на Кюстендил Петър Паунов.

В публичния регистър на комисията може да се направи справка за всеки администратор, какви регистри поддържа, за какъв срок. Така всеки може да си направи извод за човека или институцията, която му изисква личните данни, допълниха експертите от комисията.