Стадо крави и бикове плаши децата в новия парк на Самораново
Стадо крави и бикове плаши децата в новия парк на Самораново / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Красив парк изградиха в дупнишкото село Самораново. Проблем обаче създават стадо крави и бикове, които преминават свободно през парка.

Мястото се превръща в любимо не само за децата, но за техните родители. Обновяването на парка струва почти 32 000 лв., които са осигурени от бюджета на община Дупница. Направени са алеи, езеро, което преди това е било блато, възстановена е чешма, обновено е футболното игрище, монтирани са баскетболни кошове и футболни мрежи, оформено е и игрище за волейбол, има и площадка с фитнес уреди. За по-малките е изградена къщичка, а на по- късен етап ще бъдат направени люлки и беседка, които не са включени в осигурените средства от общината, но хората искат и ще направим каза Кирил Чакъров.


Грижата за парка е ангажимент на всички, категорични са хората. Това, което създава проблем на играещите на площадката и близкия стадион е стадо крави и бикове, които ежедневно минават през него и унищожават част от терена, по-сериозния проблем обаче е, че животните плашат децата, а притесненията са, че някое от тях може да пострада. Става дума за 10 крави и 13 бика, обясни Чакъров. Обмисля се поставянето на ограда, но това няма да реши проблема смята Кирил Чакъров.


Георги Градевски от с. Самораново допълва, че не може един човек да създава проблем на всички останали. „Това рефлектира върху децата, те не могат да играят спокойно на площадката, която е направена за тях, в един момент ще стане беля", допълни Градевски. Децата пък споделиха, че вечер се страхуват да остават до късно в парка, тъй като цялото стадо минава от там. Подаден е сигнал до институциите, очаква се тяхната реакция. Чакъров обясни, че със собственика на стадото не могат да се разберат.