Средата за хората с увреждания в Кюстендил се подобрява
Средата за хората с увреждания в Кюстендил се подобрява / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Международният ден на хората с увреждания бе отбелязан в Кюстендил с празничен концерт, в препълнената зала на читалище "Братство". Присъстваха членове на Съюза на инвалидите, Съюза на слепите, Съюза на глухите, Сдружение "Кураж", Център "Сияние" и др.


"Световната общественост обръща в този ден внимание на тази категория хора и ги подкрепя. В никакъв случай не сме изолирани, защото всички условия, които ни се предоставят са прекрасни. И клубната база, и газовото отопление, интернет, цифрова телевизия. Помагат ни и активно ни съдействат община, Областна управа, фирми, обществени организации, училища.
Средата за нас става по- достъпна, сега се правят програми, изграждат се асансьори, рампи. Хората инвалиди имат възможност да отидат там, където имат нужда", каза пред Дарик Виктор Тодоров, председател на Съюза на инвалидите в Кюстендил.


"Ръководството на община Кюстендил ще продължи и занапред да оказва необходимото съдействие за решаване на проблемите, които стоят пред вас", с тези думи завърши поздравителния адрес от кметът Петър Паунов.
"Хубаво е, че го отбелязваме този ден, че го има, по някакъв начин и ние декларираме нашето място в обществото. Проблемите са много и тук е мястото на НПО, като "Кураж", малко по малко, да променим начина на мислене. Когато се мисли за тези хора се намират и решения. Поне тук, в град Кюстендил започна да се променя това мислене. Това, което се прави като достъпна среда по Красива България е доста добре. Има съответни скосявания, дактилни настилки, значи се мисли за тези хора.
Но, винаги съм призовавал всички хора с увреждания да са по- активни. Няма кой да ни устоява правата, освен нас", заяви за Дарик Димитър Андонов, председател на Сдружение "Кураж".


Хората с увреждания на територията на Община Кюстендил са над 3 000 души. Има цели семейства, при тази демографска криза, остават сами и възрастни хора.