/ КНСБ- Кюстендил
Детско юношески ансамбъл „Кюстендилче“, гр. Кюстендил получи Грамота и бе отличен със специалната награда на 18-тия международен етнофестивал Децата на Балканите – с духовност в Европа, в Минерални бани. ДЮТА “Кюстендилче” спечели в категория- Ансамбли, Трета възрастова група – от 15 до 18 годишна възраст.

"Това беше единственият участник от Кюстендил в това издание на етнофестивала. Те изпълниха 2 танца- кюстендилски ритми и шопски танц, с които впечатлиха жури и публика", разказа председателят на КНСБ- Кюстендил Яни Георгиев.

етнофестивал Децата на Балканите  с духовност в Европа
КНСБ- Кюстендил

Гайдарски оркестър при Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, Котел грабна голямата награда на етнофестивала. 18-тото издание бе закрито от националните секретари на КНСБ Тодор Капитанов, Даниела Алексиева и кмета на курортното селище Мюмюн Искандер.

В продължение на два дни близо 2 000 деца от целия свят пяха, танцуваха и се надпреварваха за приза на фестивала. Акцент в програмата на детския етнофестивал тази година бе темата за безопасността на децата. Затова паралелно с песните и танците се проведе кръгла маса и обучение на тема "Новите рискове за деца в интернет и как да ги предотвратваме“.

Форумът бе организиран съвместно с Националния център за безопасен интернет, а специално поздравление изпрати българският еврокомисар по дигиталното общество Мария Габриел.

Заедно с това, от Асоциацията на пострадалите от катастрофи проведе обучение за безопасност на движението. То се проведе в рамките на два дни, а лектори бяха председателят на Асоциацията Владимир Тодоров и бившият говорител на КАТ София Любка Маринова.

На голямата поляна до летния театър пък се проведе съпровождащо, също свързано с темата за безопасността в интернет, наречено „Клиника д-р Ах ЗАБИ” – пункт, в който специалисти ще проверяват дали са защитени телефоните на децата и ще лепят зелени и червени стикери, според защитата на техните мобилни устройства.
Дарик- Кюстендил