Ресилово
Ресилово / netinfo
Обичаят „Прошки” беше пресъздаден на стария площад в с. Ресилово, по-младите поискаха прошка от своите родители.
Бяха изпълнени любимите и до днес обичай „хамкане” с яйце и халва, а на трапезата задължително имаше баница със сирене. Връвта, на която е закачено яйцето се пали и по това как гори се гадае каква ще е годината.

Ресилово
netinfo

 

Ресилово
netinfo


Годината за с. Ресилово вещае да е добра.
В средата на площада беше запалена кула от смрика, която мъжете от селото са направили през деня. Моми и момци, облечени в народни носии дойдоха от всички краища на площада, с песни и погачи.

Ресилово
netinfo


Беше спазена традицията след като изгори кулата, момчетата да прескачат огъня. Тази година обаче имаше и много момичета, които искаха да се включат в ритуала. Празникът беше изпълнен с много песни и танци.

Ресилово
netinfo


Сирни Заговезни в този му вид се организира от кметството в с. Ресилово и НЧ „Нов живот”, с активното участие на ФТА „Рила” и жителите на Ресилово, за трета поредна година.
Тази година се включиха фолклорни състави от община Сапарева баня, както и от съседното с. Самораново.

Ресилово
netinfo


Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него - от утре, започва Великият пост.


 
Дарик- Кюстендил