С 20% по- малко пунктове за изкупуване на череши, кампанията започва утре
С 20% по- малко пунктове за изкупуване на череши, кампанията започва утре / Дима Кирилова,Дарик радио

С 20% да бъде намален броят на пунктовете за изкупуване на череши, предлагат от ОД на МВР Кюстендил.Броят, разположението им, охранителната дейност и извозването на черешоберачите бе обсъдено с кметовете и кметските наместници в общинска администрация Кюстендил.
"Ограничаваме броя на пунктовете с цел да се съсредоточат на едно място, за да нямаме проблем с разточителството на ресурс от страна на полицията.Няма как да се запази миналогодишният им брой, защото в момента ресурса ни е ограничен, заради охраната на турската граница.Ние искаме пунктовете да се съберат в центъра на селата, да не са в гаражи. Така ще са на публични места и всеки ще вижда кой продава. Не може Соволяно да има 6 пункта, Таваличево- 8, Шишковци- 5", коментира началникът на РУП Кюстендил Росен Райчев.
"От 15 години в Скриняно имаме пунктове в общинската мера, между масивите, които са на 3.5 км. от центъра и в центъра на селото.Сега искат в масивите да няма пунктове.Хората ще се недоволни, защото трябва да карат черешите на 4 км.В Скриняно имаме 1 300 дка череши, не може да имаме 1 пункт като селата Пиперков чифлик, Жабокрът,където няма череши.Не е реално и не е справедливо, тези пунктове се правят в улеснение на производителите, а не на полицията.Има пъдари назначени по програми и те могат да обикалят и пазят масивите.Миналата година имахме 5 пункта, а сега 1", коментира кметът на село Скриняно Кирил Стоименов.
Кампанията по изкупуване на ранни череши започва утре или най- късно в събота, заяви Валери Йовев , собственик на черешови масиви. "Намаляването на пунктове ще създаде напрежение, особено в села като Скриняно, Таваличево, Соволяно, защото за хората не е все едно дали ще карат набраните череши на 500 м. или на 4 км.", коментира Йовев.
Той заяви още, че до момента няма сключени сделки с чужди фирми за изкупуване на череши, въпреки интереса от Русия,Косово, Черна гора, Албания, Румъния, защото няма необходимото количество череши. Производителите не са обединени в браншова организация и нямат обща политика.