Работите по професия, за която нямате тапия? Валидирайте уменията си
Работите по професия, за която нямате тапия? Валидирайте уменията си / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

10 професионални гимназии от Кюстендил, Дупница и Сапарева баня и една частна професионална гимназия в Кочериново предлагат валидирането на професионална квалификация, на база знания и умения придобити по неформален път. Кандидатите могат да избират из между всичките 27 професии, за които обучават тези училища.
"Целевите групи са хора с дългогодишен опит по дадена професия, но без документ за професионална квалификация; младежи без призната професионална квалификация,; възрастни лица с опит от деловата или семейна среда; лишени от свобода, емигранти", поясни старши експертът по професионално образование в РИО- Кюстендил Силвия Тонева.
Гости на семинара за проекта "Нова възможност за моето бъдеще" бяха парламентарният секретар на МОН Георги Хаджийски и ръководителят на проекта Емилияна Димитрова.
"Проучване показа, че 1/3 от хората упражняващи дадена професия, имат нужната квалификация, около 50% имат частична квалификация, а около 20% нямат документ за професията, която упражняват. Този проект дава нова възможност за реализация на пазара на труда", заяви Хаджийски.

Работите по професия, за която нямате тапия? Валидирайте уменията си
netinfo

Консултирани до момента в Кюстендилска област са 277 лица, от тях 62% от община Кюстендил, 19% от Дупница и 9% от съседните области. Същинско консултиране са получили 57 души, като 21,6% са насочени към училища в други области. От 181 души, които са национално консултирани и насочени към Професионалните гимназии в областта, на място са се явили само 36. Най- много- 15 в ПГ по туризъм в Кюстендил и по 8 в ПГИМ и ПТГ "Джон Атанасов".

Работите по професия, за която нямате тапия? Валидирайте уменията си
netinfo

"Малък е процентът на продължително безработните и без образование, които са обхванати до момента по проекта. Малък е делът и на младежите и хората в предпенсионна възраст, които са сред рисковите групи на пазара на труда. Трябва да се повиши информираността на живеещите в малките населени места. Необходима е и по- добра комуникация, между началния консултант и професионалните гимназии, защото може би сега някои консултиран чака някой да му се обади, а трябва той сам да отиде до избраното училище", коментира националният консултант по валидиране за Кюстендил Боряна Хинова.

Работите по професия, за която нямате тапия? Валидирайте уменията си
netinfo

Началникът на РИО- Кюстендил Стела Мицова отбеляза ролята на директорите на професионалните гимназии за успешната реализация на този проект и за възможността на много хора с опит, да валидират придобитите в практиката си знания и умения.